Ajankohtaista

 • 15.03.2019
  LAKIMAJAKALLE MIP:N "IMPACT CASE OF THE YEAR" -PALKINTO

  LakiMajakka sai arvostetun IPR-alan julkaisun Managing Intellectual Propertyn "Impact Case of the Year" -palkinnon Lontoossa 7. maaliskuuta 2019 järjestetyssä European, Middle Eastern and Africa Awards -gaalassa. Palkinto perustui LakiMajakan työhön ratkaisussa KKO 2018:36. LakiMajakka onnittelee myös muita palkittuja suomalaisia toimistoja Borenius (Contentious Firm of the Year ) ja Kolster (Prosecution Firm of the Year).

  Lue lisää
 • 06.02.2019
  LAKIMAJAKKA OY:LLE UUSI TOIMIPISTE PIRKANMAALLE – AVUSTAVAN LAKIMIEHEN TEHTÄVÄ AUKI
  LakiMajakka Oy avaa helmikuussa 2019 Pirkanmaalle uuden toimipisteen osoitteeseen Soppeentie 2, Ylöjärvi. Samassa osoitteessa on aikaisemmin toiminut Asianajotoimisto Jarmo Vuori.

  Ylöjärven toimistolle avautuu avustavan lakimiehen tehtävä. Vapaamuotoiset työhakemukset pyydetään lähettämään osoitteeseen toimisto@lakimajakka.fi.

  Lue lisää
 • 17.08.2015
  TERVETULOA LAKIMAJAKKA OY:N UUDISTUNEILLE KOTISIVUILLE

  LakiMajakka Oy:n uudistuneet kotisivut julkaistiin 14. elokuuta 2015. Uudistushanke käynnistyi kesäkuun alussa, ja sen aikana päivitettiin kotisivujen visuaalinen ilme sekä uudelleenmuotoiltiin sivuston sisältöä. Tuoreet kotisivut löytyvät vanhasta www.lakimajakka.fi-osoitteesta.

  Uudet verkkosivumme on suunniteltu ja toteutettu asiakasnäkökulmasta käytettävyyden ehdoilla. Vallitseva mobiililaitteiden aikakausi asettaa kotisivuille tietynlaisia toimivuusehtoja älypuhelin- ja tablettilaitteissa. Näiden mobiilivaatimusten edessä vanhat kotisivumme eivät enää kyenneet palvelemaan asiakkaitamme tarpeeksi ketterästi. 

  Sivustouudistuksen keskeisenä tavoitteena oli parantaa sivuston käytettävyyttä, sillä merkittävä osa kotisivujemme kävijöistä vierailee sivustolla mobiililaitteita käyttäen. Uudet responsiiviset sivut takaavat hyvän käyttökokemuksen myös älypuhelimella ja tablettilaitteella, koska sivuston sisältö mukautuu päätelaitteen mukaan.

  Toisena tavoitteena oli luoda verkkosivut, jotka mukailevat yritysilmettämme niin visuaalisen ulkoasun kuin sisällönkin puolesta. Uuden ulkoasun raikkaat värit ja kuvat noudattavat yrityksemme brändi-ilmettä. Sisällöntuotannossa kiinnitettiin erityishuomiota toimistomme laajaan osaamiseen sekä toiminnan lähtökohtiin, jotka mukailevat brändilupaustamme "Vaihtoehtoja on". Kotisivu-uudistuksen yhteydessä täydennettiin palveluiden kuvauksia ja toimistomme keskeisiä toimintaperiaatteita. Erityisinä huomionkohteina olivat sisällön selkeys, saatavuus ja kattavuus. 

  Täysin uutena toimintona on sivuston englanninkielinen versio, joka palvelee ulkomaalaista asiakaskuntaamme. Sivuston sosiaalisen median lähestyttävyyttä parannettiin lisäämällä kotisivuille yhteisöliitännäinen, jonka avulla kotisivujen sisältöä voi jakaa eri sosiaalisen median kanavissa. 

  Uudistushankkeen yhteydessä toimistomme siirtyi aktiivisempaan ja säännönmukaisempaan tiedotuskulttuuriin. Keskitymme tiedottamaan pääasiallisesti yhtiömme liiketoiminnasta sekä yhteiskuntavastuusta. Sivuillamme julkaistavat tiedotteet havainnollistavat rooliamme ja panostamme paikallisessa yhteisössä, suomalaisessa yhteiskunnassa sekä kansainvälisessä viitekehyksessä. 

  Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja parannusehdotuksia kotisivujen jatkuvan kehittämisen tueksi. Palautetta uusista kotisivuista voi jättää verkkovastaavalle sähköpostitse tiina.j.rajamaki@student.jyu.fi.

  Lue lisää
 • 02.07.2015
  LAKIASIAINTOIMISTOLLE SUOMEN VAHVIMMAT -SERTIFIKAATTI

  Suomen Asiakastieto Oy on myöntänyt lakiasiaintoimistollemme Suomen Vahvimmat -sertifikaatin kesäkuussa 2015. Sertifikaatti toimii tunnustuksena yrityksen luottokelpoisuudesta, luotettavuudesta ja maksukyvystä. Taloudellista vakautta osoittava sertifikaatti kertoo asiakkaille, yhteistyökumppaneille sekä muille sidosryhmille, että yhteistyö kanssamme on kestävällä pohjalla.

  Sertifikaatti myönnetään yrityksille, jotka kuuluvat Suomen Asiakastieto Oy:n seitsenportaisen Rating Alfa -luottoluokitusasteikon kahteen ylimpään luottoluokkaan (AAA tai AA+). Luokitukseen yltää noin 12 % suomalaisyrityksistä. Tähän luottoluokitusasteikon terävimpään kärkeen pääseminen edellyttää yrityksiltä erinomaisia taloudellisia tunnuslukuja, positiivisia taustatietoja ja hyvää maksukäyttäytymistä.

  Tunnemme ylpeyttä siitä, että olemme todistetusti nyt myös taloudellisilla tunnusluvuilla mitattuna luotettava sekä vakaa yhteistyökumppani ja palveluntarjoaja.

  Lue lisää
 • 26.06.2015
  LAKIMAJAKKA OY SAATTAA NUORIA TYÖELÄMÄÄN

  Tänä kesänä LakiMajakka Oy sekä lakiasiaintoimiston yhteydessä toimiva tilitoimisto TalousMajakka Oy työllistävät useita nuoria kesätyö- ja työharjoittelupaikkoihin Varkauteen. Lujana paikallisena toimijana kannamme vankkaa vastuuta nuorten saattamisesta työelämään. Nuorten työllistäminen on osa konsernin yhteiskuntavastuullista toimintaa, jolla tuemme nuorten kestävää kiinnittymistä työelämään ja yhteiskuntaan.

  Toimistollamme työskentelee erityyppisissä toimenkuvissa niin kesätyöntekijöitä kuin työharjoittelijoitakin. Mielekkään työn ja tärkeän työkokemuksen tarjoaminen on meille kunnia-asia, sillä positiivinen kesätyökokemus kasvattaa nuorten ammatillista itsetuntoa ja innostaa nuoria työelämän pariin. Nuorekkaassa ja kannustavassa työyhteisössämme nuoret pääsevät näennäistyön sijaan syvällisesti mukaan toimiston ja koko konsernin toimintaan.

  Motivoituneita työharjoittelijoita ja reippaita kesätyöntekijöitä

  Tänä vuonna olemme tarjonneet opiskelijoille työharjoittelupaikkoja muun muassa lainopillisen alan, taloushallinnon sekä viestinnän parissa. Tarjoamalla koulutukseen liittyviä harjoittelujaksoja kannamme vastuuta opiskelijoiden sijoittumisesta työmarkkinoille. Työharjoittelujakson suorittaminen toimistollamme on otollinen mahdollisuus tutustua ja harjaantua työelämään jo opintojen aikana. Monipuoliset, vastuulliset ja haastavat työtehtävät kannustavat hyödyntämään ja keräämään omaan opintoalaan liittyvää osaamista sekä mahdollistavat henkilökohtaisen työssä onnistumisen.

  Vastaavasti olemme palkanneet tänä vuonna kesätöihin eri-ikäisiä nuoria eri koulutusasteilta ja -aloilta. Opiskelijat työllistyvät meille opintojaan tukeviin tehtäviin, joissa he pääsevät yhdistämään teorian ja käytännön. Lisäksi kesätyöntekijät auttavat konsernin muissa liiketoiminnoissa sekä erilaisten kulttuuri- ja liikuntatapahtumien suunnittelussa ja toteuttamisessa. Monipuolisten kesätyötehtävien kautta nuoret pääsevät hankkimaan käytännön tietoa ja kokemusta työelämästä, tutustumaan keskeisiin työelämän pelisääntöihin sekä näkemään oman osaamisensa merkityksen.

  Kesätyöntekijöiden ja työharjoittelijoiden työllistäminen on koko konsernimme etu. Motivoituneet, innokkaat ja rohkeat nuoret tuovat työyhteisöömme tuoretta osaamista sekä uusia näkökulmia. Kesätyö- ja  työharjoittelupaikkojen järjestäminen onkin meille yhtäältä opettamisen, toisaalta omakohtaisen oppimisen tilaisuus.

  Nuorten työllistäminen tuo elinvoimaa myös toimiston ulkopuolelle, kaupunkiin. Toimistomme Varkaudessa on osoittautunut houkuttelevaksi työpaikaksi, sillä meille on hakeutunut töihin opiskelijoita ympäri Suomea aina länsirannikolta Pohjois-Suomeen saakka. Varkaus vetää puoleensa tulevaisuuden tekijöitä.

  LakiMajakka ja TalousMajakka tarjoavat nuorille arvokasta kosketuspintaa työelämään. Kuvassa Majakan tiimin naiset ja muutama kesävahvistus.

  Lue lisää
 • 11.06.2015
  ILTATORI-PERINNE ELÄÄ VARKAUDESSA

  Syvä vastuullisuus ympäristöstä ja ympäröivästä yhteisöstä on LakiMajakan tärkeimpiä toimintaperiaatteita. Päiviönsaarelaisena yrityksenä arvostamme ja kunnioitamme paikallista kulttuuriperintöä. Lasten ja nuorten tukeminen konkreettisen yhdessä tekemisen ja urheilun kautta on meille sydämenasia.

  Varkauden Päiviönsaaressa on jo vuosia tehty arvokasta työtä paikallisen kulttuurin vaalimiseksi ja säilyttämiseksi. Päiviönsaaren iltatori on vanha perinnetapahtuma, joka ylläpitää varkautelaista kesätorikulttuuria, vaalii alueen ympäristöä sekä kokoaa yhteen kaikenikäisiä ihmisiä läheltä ja kaukaa. Iltatori on yhteisöllisyyden ja koko varkautelaisen me-hengen välittäjä, joka tuo paikan ja perinteet myös matkailijoiden ihailtavaksi.


  Me LakiMajakalla tuemme Päiviönsaaren iltatoria paikallisen yhteistyötoiminnan kautta. Tämän kesän ensimmäinen iltatori järjestettiin Vekara-Varkaus-festivaaliviikolla, tiistaina 9. kesäkuuta. Iltatorilla torimyyjät muun muassa hemmottelivat herkkusuita muikuilla, Evita-pelle viihdytti lapsia ja läheisen yhteistyöseuramme Hukkapallo ry:n juniorit pelasivat sählyä. Kesäkuussa iltatoreja järjestetään vielä kolmena tiistai-iltana, 16.6., 23.6. ja 30.6. Heinäkuussa iltatori järjestetään 7.7. Kesän viimeinen iltatori ilahduttaa 7.8. Taiteiden Yö -tapahtuman yhteydessä.

  Lapset, nuoret ja aikuiset – tervetuloa iltatorille!

  Lue lisää
 • 09.06.2015
  VARKAUS PUOLIKAS 2015

  Lakiasiaintoimisto Majakka oli tänäkin vuonna Varkaus Puolikas -urheilutapahtuman yhteistyökumppani. Varkauden kaupungintalon edusta täyttyi kovakuntoisista urheilijoista ja innokkaista kannustajista, kun jo perinteeksi juurtunut juoksutapahtuma järjestettiin lauantaina 6. kesäkuuta. Juoksutapahtuman reitti kulki Varkauden sydämessä, upeassa Huruslahden rantamiljöössä.

  Varkauden Kenttä-Veikot ry:n järjestämässä tapahtumassa kilpailtiin puolimaratonin lisäksi Hurushölkkä. Kickbike-sarjat houkuttivat paikalle potkulautailu-urheilijoita. Aivan uudessa Soisalo Walk -sarjassa puolestaan käveltiin kymmenen ja puolen kilometrin reitti. Majakka oli näkyvästi läsnä lähtöviivalla saattamassa kilpailijoita matkalleen sekä kannustamassa heitä maaliviivan yli. Kiitämme kaikkia kilpailijoita sekä muita mukana olleita onnistuneesta päivästä!

  Lue lisää
 • 15.10.2014
  LAKIMAJAKKA TÄYTTI 7 VUOTTA

  Majakan Varkauden toimistolla juhlittiin 7-vuotispäiviä 10. lokakuuta. Päivällä järjestettiin kaikille avoin kahvitilaisuus. Illalla juhlia jatkettiin ystävien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kiitos mukavasta syntymäpäivästä kaikille osallistujille ja onnittelijoille!

  Lue lisää
 • 14.07.2014
  MAJAKAN NAISILLE MENESTYSTÄ KATUSÄHLYSSÄ

  LakiMajakka oli vahvasti mukana kaksipäiväisessä Soisalo Strong -liikuntatapahtumassa, joka järjestettiin Varkaudessa 7.-8. kesäkuuta. Juoksupainotteisen viikonlopun yhteydessä pelatun firma- ja harrastejoukkueiden katusählyturnauksen naisten sarjan voiton vei (hieman yllättäen) LakiMajakan joukkue.

  Voitto Varkaudessa vei porukan aina Helsingin lopputurnaukseen asti. Siellä vastus osoittautui vielä liian kovaksi.

  Lue lisää
 • 13.02.2014
  KHO:LTA LINJAMUUTOS ”AMERIKAN PERINTÖJEN” VEROTUKSEEN

  Ratkaisussaan KHO 2014:9 korkein hallinto-oikeus katsoi, että Yhdysvalloissa asuneen Yhdysvaltain kansalaisen Yhdysvalloissa sijainnutta omaisuutta ei tullut ottaa huomioon Suomessa asuneen perinnönsaajan perintöverotuksessa. Ratkaisu poikkesi aiemmasta verotuskäytännöstä, jossa Yhdysvalloissa sijainnutta omaisuutta oli vastaavassa tilanteessa verotettu Suomessa.

  KHO:n ratkaisun vuoksi sellaisten henkilöiden, jotka ovat vuonna 2008 tai sen jälkeen saaneet perintönä Yhdysvalloissa sijaitsevaa omaisuutta Yhdysvaltalaiselta perinnönjättäjältä, kannattaa selvittää mahdollisuus oikaista perintöverotustaan siltä osin kuin ko. omaisuutta on verotettu Suomessa. Majakan asiantuntijat avustavat tarvittaessa asian selvittämisessä ja mahdollisen oikaisuvaatimuksen tekemisessä.

  Lue lisää
 • 17.12.2013
  MAJAKKA UGANDASSA

  Tänä jouluna LakiMajakka päätti tukea järjestötoimintaa vähän kauempana rahoittamalla kuukauden ajan ugandalaisen Kiyumbakimu Children’s Village (KCV) -orpokodin toimintaa.

  Kiyumbakimu Children’s Village sijaitsee päiväntasaajalla Makondon maalaiskylässä. Se tarjoaa kodin lapsille, jotka ovat jääneet orvoiksi tai joiden perheillä ei muuten ole mahdollisuutta elättää heitä. Tällä hetkellä kodissa asuu 13 iältään 7–16-vuotiasta lasta, joista huolehtivat orpokodin paikalliset työntekijät ja ulkomaiset vapaaehtoistyöntekijät, mukana myös yksi suomalainen.

  Orpokodin tavoitteena on taata lapsille mahdollisuus käydä koulua vähintään peruskoulutason loppuun asti. Koulutukseen panostaminen on erityisen tärkeää, sillä se kantaa pitkälle tulevaisuuteen. KCV tukee koulumaksuissa myös seitsemää perheidensä luona asuvaa lasta ja tarjoaa ilmaista päiväkotiopetusta lähialueen alle kouluikäisille lapsille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta osallistua esiopetukseen. Orpokoti rahoittaa toimintansa pääosin yksityishenkilöiden, yritysten ja muiden yhteisöjen avustuksilla.

  Ajantasaista tietoa KCV:stä löytyy osoitteesta www.facebook.com/Kiyumbakimu.

  Lue lisää
 • 13.08.2013
  REKLAMOINTI KIINTEISTÖN KAUPAN VIRHEESTÄ

  Jos ostajamassasi kiinteistössä ilmenee odottamattomia vikoja ja puutteita on asian selvittämiseen ryhdyttävä heti. Ostajalle on nimittäin maakaaressa säädetty reklamaatiovelvollisuus.  Virheisiin on oleellista vedota oikealla tavalla ja oikeassa ajassa, jonka vuoksi reklamaation teko on hyvä jättää ammattilaisen laadittavaksi.

  Oikein tehty reklamaatio eli virheilmoitus myyjälle suojaa ostajaa myöhemmiltä oikeudenmenetyksiltä. Laiminlyödessään reklamaation teon ostaja menettää pääsääntöisesti oikeutensa vedota hinnanalennukseen, vahingonkorvaukseen tai kaupan purkuun. Reklamaation teon lisäksi ostajalla on velvollisuus ilmoittaa virheestä myyjälle viimeistään viiden vuoden kuluttua kiinteistön hallinnan luovutuksesta laskettuna. Viiden vuoden jälkeen ostajalla ei pääsääntöisesti ole oikeutta vedota lainkaan virheeseen.

  Reklamaation sisältö

  Mitä reklamaation tulee sitten pitää sisällään? Virheilmoituksen on täytettävä lain vaatimukset: siinä on ilmoitettava virheestä sekä vaatimuksista, joita ostajalla on virheen perusteella. Virheilmoituksen tekemiseen ei ole säädetty määrämuotoa, vaan se voidaan tehdä vapaamuotoisesti. Erittäin suositeltavaa on tehdä ilmoitus aina kirjallisena.

  Virhe tulee yksilöidä sillä tavoin, että ilmoituksesta selviää, mitä virheellisyys koskee ja kuinka se ilmenee. Vaatimusten ei sen sijaan vielä tässä vaiheessa tarvitse olla yksilöityjä. Riittää kun ostaja ilmoittaa seuraamustyypin, kuten kaupan purku-, hinnanalennus- tai vahingonkorvausvaatimuksen. Virheen korjaamisesta aiheutuneet kustannukset selviävät tavallisesti vasta korjaustöiden valmistuttua, jonka jälkeen vahingonkorvaus- tai hinnanalennusvaatimuksen suuruus voidaan yksilöidä.

  Kohtuullinen aika reklamoinnille

  Reklamaatio on tehtävä kohtuullisessa ajassa siitä, kun ostaja havaitsi virheen tai hänen olisi se tullut havaita (MK 2:25.1). Kohtuullista aikaa ei ole laissa määritelty. Maakaaren perusteluissa on katsottu kohtuullisen reklamaatioajan sisältävän sen, että ostaja ehtii tutkia havaitsemaansa seikkaa ja tarvittaessa neuvotella asiantuntijan kanssa siitä, voidaanko virheen perusteella esittää vaatimuksia. Oikeuskäytännössä ei ole muodostunut yhtenäistä näkemystä kohtuullisen ajan pituudesta, sillä sen pituuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi virheen laatu ja laajuus. Oikeuskirjallisuudessa on katsottu kohtuullisen reklamaatioajan olevan noin 3-4 kuukautta, mutta mitään tarkkaa yleispätevää ohjeistusta ei asiasta voi antaa.

  Ostajan edun mukaista on reklamoida myyjälle mahdollisimman pian virheen havaitsemisen jälkeen, vaikka vaurioiden suuruus ja korjauskustannukset eivät olisikaan vielä täysin selkiytyneet. Reklamaation teon lisäksi on käytännössä suositeltavaa dokumentoida virhe mahdollisimman hyvin ja antaa myyjälle mahdollisuus tutustua virheeseen. Tämän jälkeen virheiden korjauksesta ja sen aiheuttamista kustannuksista tulisi pyrkiä sopimaan myyjän kanssa. Myös sovintoneuvottelut on usein hyvä käydä ammattilaisen johdolla. Ulkopuolisen sovittelijan käyttö tuo asiaan objektiivisen ammattilaisen näkökulman, jonka vuoksi sovittelijan avustamalla sovinnolla osapuolten on helpompi päästä ratkaisuun kiistassaan.

  Toimistomme auttaa sinua mielellään kaikissa kiinteistön kaupan ongelmatilanteissa monen vuoden kokemuksella.

  Lue lisää
 • 28.06.2013
  EXTREME CITY RUN 2013

  Lakiasiaintoimisto Majakka oli tänäkin vuonna Varkaudessa järjestetyn Extreme City Run -juoksutapahtuman pääyhteistyökumppani. Onnistuneen päivän parasta vauhtia piti Ari-Pekka Kaivosaari, joka selvitti vajaan 15 kilometrin matkan esteineen huimassa ajassa 1:12:26.4. LakiMajakan joukkueen priimus oli Jaakko Ikonen (sijoitus 41.). Muut tulivat maaliin hieman myöhemmin.

  Team LakiMajakka: Ron Lindqvist, Jaakko Ikonen, Kalle Hytönen ja Mari Jaakkola (kuvasta puuttuu Martti Nieminen)

  ECR lähtötunnelmaa Varkaudessa 8.6.2013:

  Lue lisää
 • 17.06.2013
  TEKISINKÖ TESTAMENTIN?

  Testamentin tekeminen on monelle kaukainen ajatus. Se mielletään lähinnä hyvin iäkkäiden ihmisten asiaksi. Toisaalta voidaan ajatella, ettei testamenttia tarvitse tehdä, koska perintö menee kuitenkin lain mukaan perillisille. Muutama seikka on kuitenkin hyvä pitää mielessä.

  Testamentin laatimisella voidaan vaikuttaa moniin asioihin. Sillä voidaan esimerkiksi määrätä tietyn omaisuuden menemisestä haluamalleen taholle, poistaa testamentinsaajien aviopuolisoiden oikeus perintöön sekä saavuttaa huomattavia veroetuja. Erityisen tärkeää on se, että testamentilla voidaan jo etukäteen vaikuttaa tulevaan perinnönjakoon ja näin välttää mahdolliset perintöriidat perillisten välillä. Mikäli testamenttia ei ole, omaisuutta voi pahimmassa tapauksessa siirtyä kokonaan toiselle suvulle esimerkiksi lapsen avioero-osituksen seurauksena.

  Testamentin voi tehdä yksin tai yhdessä avio- tai avopuolison kanssa. Testamentilla on mahdollisuus luovuttaa omaisuuden omistus-, hallinta- tai käyttöoikeus testamentinsaajalle. Erilaisten omistus- ja hallintamuotojen valinnassa etenkin veroseuraamuksilla on keskeinen asema, mutta verohyötyjä ei tule ylikorostaa tosiasiallisten tarpeiden ja olosuhteiden kustannuksella. Usein testamentilla halutaan turvata lesken taloudellinen asema puolison kuollessa. Testamentilla voidaan myös ”palkita” testamentilla testamentintekijälle läheisiä ihmisiä.

  Käytännössä erilaisia testamentin perusmalleja pyritään usein hyödyntämään sellaisenaan. Lähtökohtana onnistuneen testamentin laatimisessa pitäisi kuitenkin aina olla se, että testamentti tehdään testamenttaajan yksilölliset lähtökohdat ja tarpeet huomioiden yhdessä asiantuntijan kanssa.  Testamentin laadinnassa tulee ottaa huomioon esimerkiksi avioehtosopimuksen vaikutus testamenttiin ja rintaperillisten lakiosasuoja, joka rajoittaa testamenttausvaltaa.

  Varsin usein  työssämme tulee vastaan testamentteihin liittyviä ongelmatilanteita. Tähän on syynä yleensä se, että testamenttia laadittaessa ei ole osattu ottaa huomioon kaikkia asiaan vaikuttavia seikkoja tai testamenttia ei ole tehty laissa säädytyin vaatimuksin. Testamentinteko vaatiikin tarkkuutta ja kauaskatseisuutta sen laatijalta. Testamentin laadinnassa sinua auttavat perintöoikeudellisiin kysymyksiin perehtyneet asiantuntijamme.

  Lue lisää
 • 12.05.2013
  OSITTAINEN RYHTYMINEN LAKIOSAAN JA PERINTÖVEROTUS

  Korkein hallinto-oikeus antoi 10.5.2013 ratkaisun (KHO 2013:52) perintöveron määräämisestä tapauksessa, jossa perilliset aikoivat vaatia vain osaa heille kuuluvasta lakiosastaan.

  Tapauksessa isovanhempi oli tehnyt testamentin kolmen lapsensa, A:n, B:n ja C:n, lasten hyväksi.

  Isovanhemman lapsilla A:lla, B:llä ja C:llä on rintaperillisinä testamentista huolimatta oikeus lakiosaansa, mikäli he tähän vetoavat. Lakiosa on perintökaaren mukaan puolet perilliselle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta (PK 7:1.2).

  Rintaperilliset A, B ja C aikoivat vaatia lakiosastaan vain 19 990 euroa, joka ei vastannut täyden lakiosan määrää. Loppuosa perinnöstä oli tarkoitus mennä rintaperillisten lapsille testamenttimääryksen mukaisesti.

  Vakiintuneessa oikeus- ja verotuskäytännössä osittainen luopuminen perinnöstä on katsottu verovelkasuhteen synnyttäväksi määräämistoimeksi. Luopumisessa luopuja maksaa perintöveron ensin koko perintöosuudestaan, jonka jälkeen luopujan sijaan tulleet maksavat vielä lahjaveron osittaisen luopumisen kohteena olleesta omaisuudesta.

  Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavana oli siten kysymys siitä, ryhtyvätkö A, B ja C lain mukaan määräytyvään lakiosaansa kokonaisuudessaan, jos heistä kukin rajoittaa lakiosavaatimuksensa koko lakiosan sijasta pienempään 19 990 euron määrään ja luopuvatko he näin tehdessään osittain perinnöstä.

  Korkein hallinto-oikeus katsoi, että jos lakiosaperilliset vaativat lakiosansa lain mukaan määräytyvää lakiosaansa pienempänä, he eivät ryhdy täyteen lakiosaansa, josta he sitten osittain luopuisivat. Lakiosaperilliset näin toimiessaan ryhtyvät vain vaatimaansa määrään ja hyväksyvät lakiosaansa loukkaavan testamentin vaaditun määrän ylittävältä osalta.

  Osittaisessa ryhtymisessä lakiosaan ei siten ole kysymys osittaisesta perinnöstä luopumisesta. Näin ollen A:n, B:n ja C:n kunkin perintöosuus on 19 990 euroa, ja sanotun määrän ylimenevä osa verotetaan perintöverotuksessa testamentinsaajilta. Kysymys ei ollut myöskään veronkierrosta.

  Lakimajakan asiantuntijoilla on laaja-alainen kokonaisnäkemys yksityishenkilöiden perintö-, lahja- ja tuloverotukseen liittyvistä kysymyksistä ja niiden tarjoamista jäämistösuunnittelumahdollisuuksista. Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa jäämistösuunnittelua, joten ota rohkeasti yhteyttä ja etsitään yhdessä juuri sinun tilanteeseesi sopiva ratkaisu.

  Lue lisää
 • 28.03.2013
  SISÄKKÄISET KUOLINPESÄT JA OSAKKEIDEN HANKINTAMENO

  Korkein hallinto-oikeus antoi ratkaisun (KHO:2013:35) asunto-osakkeiden hankintamenon määrittämisestä sisäkkäisten kuolinpesien tilanteessa.

  A kuoli joulukuussa 1992. Häneltä jäi oikeudenomistajina kaksi tytärtä B ja C. A:n jälkeen vuonna 1993 toimitetussa perintöverotuksessa hänen kuolinpesänsä varoihin kuuluneiden asunto-osakkeiden arvoksi vahvistettiin 21 000 euroa.

  A:n tytär B kuoli toukokuussa 2006. A:n kuolinpesä oli tuolloin edelleen jakamatta. B:ltä jäi oikeudenomistajina tyttäret D ja E. B:n jälkeen vuonna 2006 toimitetussa perintöverotuksessa asunto-osakkeiden osakkeiden arvoksi vahvistettiin 50 000 euroa ja B:n osuudeksi siten 25 000 euroa.

  Syyskuussa 2006 A:n jakamattoman kuolinpesän osakkaat C, D ja E myivät kuolinpesään kuuluneet osakkeet 53 000 eurolla.

  Omaisuuden luovutuksesta saatu voitto on veronalaista tuloa. Voiton määrä lasketaan siten, että luovutushinnasta vähennetään omaisuuden hankintamenon poistamatta olevan osan ja voiton hankkimisesta olleiden menojen yhteismäärä. Tuloverolain 47.1 §:n mukaan vastikkeetta saadun omaisuuden hankintamenoksi katsotaan perintö- ja lahjaverotuksessa käytetty verotusarvo.

  Tapauksessa KHO:2013:35 ongelmana oli se, miten hankintameno määritellään, kun perillinen B oli kuollut ennen kuin perittävän A kuolinpesä on jaettu. Käytetäänkö hankintamenona vuoden 1993 perintöveroarvoa vai vuoden 2006 perintöveroarvoa?

  KHO ratkaisi asian siten, että A:n kuolinpesän hankintamenona oli vähennettävä puolet A:n kuoleman jälkeen vuonna 1993 toimitetussa perintöverotuksessa vahvistetusta osakkeiden arvosta, eli 10.500 euroa, sekä puolet B:n kuoleman jälkeen vuonna 2006 toimitetussa perintöverotuksessa vahvistetusta osakkeiden arvosta, eli 25 000 euroa. Asunto-osakkeiden hankintameno oli siis yhteensä 35 500 euroa.

  Perusteluinaan KHO lausui, että koska B:n jälkeen toimitetussa perintöverotuksessa on tosiasiassa arvostettu uudelleen puolet A:n kuolinpesään edelleen kuuluvasta omaisuudesta, eli myös kysymyksessä olevista asunto-osakkeista, pitää osakkeiden hankintamenoa määritettäessä huomioida myös B:n jälkeen toimitetussa perintöverotuksessa vahvistettu verotusarvo. Luovutushinnasta voitiin hankintamenon lisäksi vähentää luovutusvoiton hankkimisesta johtuneina menoina huoneiston myynnistä maksettu välityspalkkio.

  Lisätietoa perintöverotuksesta ja jäämistösuunnittelusta saat LakiMajakan asiantuntijoilta.

  Lue lisää
 • 12.03.2013
  PALVELUKSEEN HAETAAN…

  LakiMajakassa on jatkuvasti tarvetta kokeneille ja nuoremmille oikeuden ammattilaisille. Avoimen työhakemuksen lakimiehen, asianajosihteerin tai avustavan lakimiehen tehtäviin voi lähettää osoitteeseen jaakko.ikonen@lakimajakka.fi.

  Lue lisää
 • 25.02.2013
  UUDET SIVUT AVATTU

  LakiMajakan nettisivut uudistuivat! Uusien sivujen avulla pyrimme palvelemaan asiakkaitamme entistäkin paremmin. Sivujen sisältö ja ulkoasu kuvastavat toiminta-ajatustamme, jonka mukaan Majakassa tarjotaan korkeatasoisia asiantuntijapalveluita helposti lähestyttävästi, nykyaikaisesti ja joustavasti – aina asiakkaan toiveita kuunnellen.

  Lue lisää
 • 16.08.2012
  VALOA VARKAUTEEN 2012

  Lakiasiaintoimisto Majakka Oy on lähtenyt mukaan Valoa Varkauteen 2012 projektiin pääyhteistyökumppanuudella. Tapahtuman yhtenä tavoitteena on elvyttää Kaupunkiin takaisin suurta suosiota 1990-luvulla saavuttanut Taiteiden Yö. Majakka toivoo osaltaan voivansa auttaa tässä arvokaassa kulttuurin edistämistyössä.

  Tapahtumaa vietetään 31.08.-01.09.2012 Varkauden kaupungin keskusta-alueella. Lisätietoa www.varkaudenyö.fi

  Lue lisää
 • 10.04.2012
  MAJAKKA MONESSA MUKANA

  Yksi Lakiasiantoimisto Majakan peruslähtökohdista on ollut vastuullinen yrittäminen kiinteänä ja hyödyttävänä osana ympäröivää yhteisöä. Tätä toiminta-ajatusta on Majakan ensimetreiltä asti toteutettu tukemalla paikallisten urheiluseurojen ja muiden yleishyödyllisten yhdistysten toimintaa sekä olemalla mukana erilaisten liikunta- ja kulttuuritapahtumien toteuttamisessa.

  Majakan pitkäaikaisia yhteistyöseuroja Pohjois-Savon alueella ovat Warkaus JK ja Hukkapallo ry sekä viimeisimpänä Pielaveden Sampo. Tampereella Majakka on jo vuosia tehnyt yhteistyötä perinteisen jalkapalloseuran Tampereen-Viipurin Ilves-Kissojen kanssa.

  Vuonna 2012 Lakiasiaintoimisto Majakka on mukana toteuttamassa seuraavia kulttuuri- ja liikuntatapahtumia:

  • Valokuvaaja Mari Petäjän valokuvanäyttely ”Adhd:n Kasvot” (www.adhdnkasvot.net)
  • Varkauden Yö, 31.8.2012. Varkauden taiteiden yö -tapahtuma herätetään henkiin lähes 20 vuoden tauon jälkeen.
  • Joen Yö, 31.8.2012. Joensuun taiteiden yö oli yli 30 000 kävijällään vuoden 2011 eniten kävijöitä kerännyt tapahtuma Joensuussa (www.joenyo.fi)
  • Plantaasi-festivaali
  • Extreme City Run, 1.9.2012. (www.extremecityrun.fi)
  • Lieksan Vaskiviikot, 20.-28.7.2012. (www.lieksabrass.com)

  Tervetuloa mukaan!

  Lue lisää
 • 04.02.2012
  KOSKAAN EI OLE LIIAN AIKAISTA ALOITTAA JÄÄMISTÖSUUNNITTELUA

  Perhevarallisuuden siirtäminen seuraavalle sukupolvelle on monissa perheissä ajankohtainen ja vaikea kysymys. Mitä aikaisemmin omaisuuden siirtäminen perillisille aloitetaan, sitä hallitummin ja kevyemmillä veroseuraamuksilla siirto voidaan toteuttaa.

  Kaikkien, joilla on merkittävää seuraavalle sukupolvelle siirrettävää omaisuutta, kannattaa selvittää jäämistösuunnittelun itselleen tarjoamia mahdollisuuksia. Tyypillistä jäämistösuunnittelun kohteena olevaa omaisuutta ovat asuinhuoneistot ja -kiinteistöt, maa- ja metsätilat, yritysosuudet sekä huomattava irtain omaisuus.

  Majakan asiantuntijoiden monipuolinen osaaminen takaa sen, että kaikki perhevarallisuuden siirtämiseen tarvittavat palvelut (verosuunnittelu ja sen toteuttaminen, testamentin, lahja- ja kauppakirjojen yms. asiakirjojen laadinta) löytyvät saman katon alta.

  Tervetuloa Majakan toimistolle maksuttomaan tilannekartoitukseen!

  Lue lisää
 • 01.02.2012
  MAJAKALLA JA PIELAVEDEN SAMMOLLA TULOKSELLISTA YHTEISTYÖTÄ

  Lakiasiaintoimisto Majakan yhteistyöseura Pielaveden Sammon miesten lentopallojoukkue sai urheilun oikeusturvalautakunnan 25.1.2012 päätöksellä takaisin osan alkukaudesta menettämistään pisteistä ja nousi tiukasti mukaan taisteluun pudotuspelipaikoista. Sampo oli määrätty häviämään lentopallon Mestaruusliigan ensimmäiset 11 otteluaan, koska se oli peluuttanut niissä edustuskelvotonta pelaajaa.

  Majakan lakimiesten avustamana Sampo valitti lentopalloliigan päätöksestä urheilun oikeusturvalautakuntaan. Ennakkotapausluonteisessa päätöksessään oikeusturvalautakunta lievensi Sammon saamaa pisterangaistusta. Tapaus oli lautakunnan ratkaisukäytännössä ensimmäinen, jossa joukkueelle määrättyä seuraamusta lievennetään kohtuusperusteella.

  Majakka kiittää urheilun oikeusturvalautakuntaa hyvästä ja rohkeasta päätöksestä ja toivottaa Sammolle huippumenestystä loppukauteen!

  Lue lisää

Suosittele meitä